Ophef over mogelijk verdwijnen buslijnen in Haaksbergen

0
137

Haaksbergen – De afgelopen weken is er ophef ontstaan in de reguliere en in de social media over de plannen rond de buslijnen in Haaksbergen. Sommige inwoners zijn bang dat die plannen ten koste gaan van de Haaksbergse reizigers. Wethouder Annette Nijhuis begrijpt die onrust en laat weten er richting provincie en vervoerders alles aan te doen.

Om tijdwinst te creëren voor reizigers van de Achterhoek naar Enschede en omgekeerd, hebben de vervoerders en de provincie Gelderland ervoor gekozen de lijnen 73 en 74 niet meer door Haaksbergen te laten rijden, maar over de nieuwe N18. In plaats daarvan zou er een overstappunt komen buiten Haaksbergen voor reizigers uit Haaksbergen die naar Enschede willen of naar de Achterhoek. Een en ander zou eind 2018 moeten ingaan. Wethouder Annette Nijhuis begrijpt de onrust onder reizigers, maar wijst ook op de verschillende rollen en verantwoordelijkheden. “De gemeente gaat niet over het openbaar vervoer. Dat is aan de provincie, die dit samen met de vervoersmaatschappijen regelt. Zij kijken bijvoorbeeld ook naar de tijdwinst die de nieuwe N18 op kan leveren voor het grote gros van de reizigers. Maar ik wil me als wethouder richting provincie en vervoerders wél sterk maken voor de belangen van de Haaksbergse reizigers.”

De mogelijke keuze voor minder bussen in Haaksbergen zou kunnen betekenen dat er voortaan geen zes maar nog twee buslijnen per uur gaan. “Dat zorgt natuurlijk ook voor meer ruimte op het busstation voor de buurtbussen en voor minder druk busverkeer door de Eibergsestraat en over de centrumring”, weet Nijhuis. “Maar ik begrijp dat reizigers dat minder interessant vinden. We zijn nog in gesprek met de provincie en met de vervoerders hoe we dit kunnen opvangen. Misschien kunnen we andere lijnen vaker laten rijden.” De gemeente gaat dus niet over het openbaar vervoer? “Nee”, schudt Nijhuis haar hoofd. “Wij stellen alleen onze wegen beschikbaar en zorgen voor de bushaltes. Maar college en gemeenteraad gaan niet over het openbaar vervoer. Het is begrijpelijk dat er nu partijen zijn in Haaksbergen die zich er druk over maken. Dat moeten ze ook blijven doen. Dat doen wij ook. Sinds de plannen bij ons bekend werden afgelopen najaar zijn we hierover in gesprek. We gaan er dan wel niet over, inwoners kunnen erop rekenen dat wij doen wat we kunnen.”

Reageer op dit artikel

  Subscribe  
Abonneren op