LokaalHengelo biedt verkiezingsprogramma aan in braille

0
213
© Gijs Schinkel

Hengelo – LokaalHengelo trapt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af met de presentatie van het verkiezingsprogramma in braille, ingesproken tekst en pictogrammen. Lijsttrekker Gerrit Megelink en LokaalHengelo raadslid Ben van Veen willen daarmee duidelijk maken dat iedereen in Hengelo met of zonder beperking mee moet kunnen doen.

Mee doen betekent volgens LokaalHengelo ook kunnen stemmen bij de verkiezingen. Eventuele drempels, zowel letterlijk als figuurlijk moeten daarvoor worden geslecht. Dat betekent, dat de stembureaus toegankelijk moeten zijn voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, maar dat betekent ook dat iedereen in Hengelo van de inhoud van de verkiezingsprogramma’s van de deelnemende partijen kan kennisnemen en dat is volgens initiatiefnemer Ben van Veen soms best lastig: ‘De programma’s van de politieke partijen zijn voor blinden en slechtzienden vaak niet of moeilijk te lezen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperkingen en voor mensen die zwakbegaafd zijn, zijn de programma’s vaak te ingewikkeld. Ook de stemformulieren kunnen een belemmering voor het stemmen zijn. Dat moet anders, LokaalHengelo wil van Hengelo een echt inclusieve lokale samenleving maken’.

Het verkiezingsprogramma van LokaalHengelo is daarom beschikbaar in braille en in spraak. Verder zijn er pictogrammen gemaakt, die we graag komen toelichten aldus Gerrit Megelink: ‘We vinden het belangrijk dat alle Hengeloërs ons verkiezingsprogramma kunnen lezen en begrijpen en roepen de andere partijen op om ons voorbeeld te volgen. Zo is er voor iedereen echt wat te kiezen’. De actie van LokaalHengelo past bij de ambitie van dé lokale partij om Hengelo meer inclusief en meer toegankelijk te maken. Ben van Veen: ‘In de komende raadsperiode willen we veel meer dan nu gebeurt, de 22 VN Standaardregels (beter bekend als Agenda 22) als richtsnoer voor het lokale overheidsbeleid gaan laten gelden. We gaan voor een letterlijk en figuurlijk gelijkwaardig maatschappelijk speelveld waarin iedereen kan werken en samenleven ongeacht beperking. Daarom hebben we ons hard gemaakt voor extra inkomensondersteuning van studenten met een functiebeperking en willen we meer ruimte voor maatwerk bij re-integratie naar werk’.

De keuze om de overhandiging in Het Bastion te doen komt niet zo maar uit de lucht vallen. De BASTION is een appartementencomplex gelegen aan de Brasemstraat 2,
wat een project is van de woningcorporatie WELBIONS en Bartimeus. Bartimeus is een instelling die tot doel heeft mensen met een visuele beperking met raad en daad ter zijde te staan. In de BASTION zijn een aantal appartementen aangepast voor deze groep mensen. Op het adres Brasemstraat 2 is in de Bastion een ontmoetingsruimte ingericht
waar een groep vrijwilligers, verenigd in de Bastion Beheer en Activiteiten Commissie of kortweg de BBAC, allerlei activiteiten organiseert die er mede op zijn gericht om de integratie van mensen met een visuele beperking te bevorderen. De bezoekers van de Bastion ontmoetingsruimte komen uit de hele regio, zij dreigen deze ruimte te moeten verlaten, van de gemeente Hengelo en vragen dus ook op deze manier om aandacht voor dit probleem.

Reageer op dit artikel

  Subscribe  
Abonneren op