16 juni: workshop Kalligrafie & Zeefdruk in Zwolle

0
140
© Harco Rutgers

Zwolle – Heb je zin om een dagje creatief bezig te zijn? Op 16 juni krijg je de kans om in één keer twee nieuwe creatieve vaardigheden aan te leren. Dan organiseren Nanda (Het Grafisch Ambacht) en Rosanne (Studio Rosanne) namelijk de workshop Kalligrafie & Zeefdruk.

De workshopdag begint met een kalligrafeersessie van 2,5 uur. Kalligrafie wordt ook wel ‘de kunst van het schoonschrijven’ genoemd en levert de sierlijkste teksten op. Hoewel kalligraferen met verschillende hulpmiddelen kan worden gedaan, draait het in de workshop van Rosanne om het kalligraferen met een brushpen: een soort stift die op papier het effect van een penseel heeft. Rosanne laat je eerst kennismaken met de basistechnieken van het kalligraferen, waarna je gaat oefenen met een woord of tekst. Aan het einde van de sessie heb je je eigen kaartontwerp gemaakt. Tijdens de workshop zal je merken dat kalligraferen meer is dan het creëren van mooie schrijfsels; door je te concentreren op de vormen die je maakt, ben je mindful bezig en dat zorgt er weer voor dat je je heel ontspannen kan gaan voelen.

Zeefdruk
Na de pauze, waarin een heerlijke lunch geserveerd wordt, is het tijd voor de tweede activiteit van de workshopdag: zeefdrukken. Dankzij moderne druktechnieken en -machines is het tegenwoordig een fluitje van een cent om drukwerk in grote oplages te produceren. Wil je bijvoorbeeld een stapel posters drukken, dan bestel je die gewoon online via een aanbieder als deze. Toch worden er ook nog altijd ambachtelijke druktechnieken toegepast. De zeefdrukmethode is een voorbeeld van een methode die vaak ingezet wordt bij kleinschalige projecten. Een zeefdruk komt tot stand met behulp van een zeefdrukraam met fijn gaas, een positieffilm en een UV-lamp, en werkt volgens het principe van de doordruk. Tijdens de workshop ga je je eigen serie kaarten drukken; je maakt 10 exemplaren met jouw ontwerp erop, in twee verschillende kleuren.

De docenten
De workshopdag wordt verzorgd door Nanda van Het Grafisch Ambacht en Rosanne van Studio Rosanne. Het Grafisch Ambacht – gevestigd in Zwolle – is een ontwerpstudio en een werkplaats. Voor zowel het ontwerp als de uitvoer van grafische projecten kun je bij Nanda terecht; ze kan meedenken over vraagstukken op het gebied van bedrijfscommunicatie, maar bijvoorbeeld ook geboortekaartjes ontwerpen en drukken. Ook Studio Rosanne, eveneens gevestigd in Zwolle, is in te schakelen voor klussen op het gebied van grafisch ontwerpen. Rosanne is daarnaast kalligraaf en verzorgt workshops en demonstraties op het gebied van kalligrafie. Ook heeft ze haar eigen webshop met kalligrafiematerialen.

Praktische informatie
Datum: zaterdag 16 juni
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Metsellokaal achter DOAS, Mimosastraat 1-C, Zwolle
Kosten: 150 euro (inclusief: koffie, thee en iets lekkers, een lunch, twee brushpennen en een werkbroek brush-kalligrafie, een set van 10 zelf ontworpen en gezeefdrukte kaarten)

Wil je je aanmelden voor de workshop? Dat kan via deze pagina.

Reageer op dit artikel

  Subscribe  
Abonneren op